fredag 9 mars 2012

Filmen om Balto 3.

År 2004 skapade Regissör Phil Weinstein den tredje Balto filmen som heter "Balto III: Wings of Chamge"
I Sverige kallar filmen "Balto: Förändringens vingar".
Den är inte eller fortsättning från Balto 1 och 2.
Den handla om en vår morgon år 1928 i staden Nome, Alaska. På ett hög berg stod Balto och Jenna som väntade på deras son som hette Kodi som är en av familjen från andra filmen.
Namnet Kodi fick Phil från en stor ö i södra Alaska "Kodiak."
Kodi är vuxen hund som jobbade med en post team i hundspann som fraktar mellan Nome och White Mountain.
På Front Street i postkontor säger en gamla hund hane som hette Mel. Han är orolig för hund spannet inte kommer fram i tid. Han tror att de har säkert skadad eller blev trötta men andra hunden som är en tik som heter Dipby försökte lugna ner honom. Så plötsligt flög en lite flygplan över Nome och landade några meter om vita kyrkan. Piloter heter Duke.
Undertiden kom Kodi spann fram till Nome och stannade bredvid postkontoret. Snart kom föräldrar och de var glada att se honom igen. Kodi berättar att han har jobbat mycket hårt och snart kommer han bli ledarhund som hans pappa!
Konstig var att Balto blev intresserad på flygplan än hundspann. Balto träffade Duke utanför planet. Han var jätte snäll mot honom att han klappade på huvud på Balto.

Uppe runt molen flyger många gåsar från Ryssland. I närheten Baltos hem satt Boris och badade och sjöng själv. Då träffade han en tjej gås som hette Stella. Hon är på semester till Nome över sommaren. Stella frågar hur länge har han bott här? Ganska länge sen han var en lite gås. Boris blev också kär i henne. Stella säger att vi kommer att flyga men tyvärr är Boris nöjd rädd men ljög att han svarare ja! - Åh, vad har jag gjort! Säger Boris och sprang till Balto som sov men vaknade snart när Boris ropade på honom!
Boris säger att han har nödläge! - Vad då för, nödläge? Frågar Balto och steg upp. Boris förklarar att han kommer att flyga med en annan gås.
Balto förstår inte varför vill han inte flyga fast han kan flyga. När Boris sa att han är nöjd rädd skrattade Balto och säger. - Förlåt, du står här och säger att du leder av nöjd skräck.

I Nome hörde hundar att Duke tänkte jobba som brevbärare med flygplan men då kommer spannet inte finnas mer men det vill inte  hundförare och hundar eller. Förare planerar en tävling på vem kommer först hem till Nome. Men Duke säger att planet är snabbade än hundar.
Kodi säger att Balto är snabb än andra hundar. Men Balto har försköt en gång men kunde inte springa först.
Balto gick till Jenna och berättade om racket.
Om planet vinner skulle Kodi bli jätte besviken på far. Han bruka tänka att den store Balto som räddare Nome! Men den gamla Balto som förlorade post loppet.
Snart började Jenna sjunga en sång som heter "Inte måste du va hjälten." Jag tycker mycket om den sången och då kan man se när Kodi var lite och lekte med sina syskon.

Nästa morgon på morgonen var många människor och tittar på spannet och planet. Båda fick säckar med post och snart berättade postmästare om loppen och snart han skött med en pistol drog hundar iväg men planet vill inte starta men den kom igång snart efter flera tryck på spaken.

White Mountain ligger cirka 159 km om Nome men i filmen är staden cirka över nordvästra Norton Bay.
Planet kom först men tävligen var inte slut. Precis planet skulle lufta upptäckte Duke is på vingar och det är inte bra. Annas kan planet störta i vildmarken. Balto hann åka från stan och på vägen hem kom ett snöstorm och hundar kan inte se planet och de hör inget. Lite senare kunde Balto och Kodi höra planet. - Vi kommer närmare säger Balto.
I cockpit blev Duke osäker och vet inte var är han? Efter en stund såg han inte granen och störde men överlevde.
Utkanten om Nome kom hundar trötta in och förare frågade om vem som kom först och postmästare svarar att det var spannet. Förare och hundar var lycklig men inte Balto.
Balto satt utanför Nome och väntade på planet och Jenna satt bredvid honom. Snart kom isbjörnar som hette Muk och Luk.
Muk berättade när de fiskade och hörde en läskigt ljud att de flydde och de tror att det var en monter! Muk sa att ljuden kom från luften. Balto frågade lät det riktig högt? Muk svarar ja. Det måste betyda att det var Duke flygplan.

Balto pratade med Kodi hundspann vänner men de vill inte hjälpa Duke. Han försökte ta ner spann jobbet. Balto gick iväg utan att lyssna. Undeertiden på en gata möte Balto Stella.
Stella frågar om Boris har kommit tillbaka. - Komma tillbaka? Säger Balto förvånad och trodde att Boris var oss dig men Stella säger att han hoppade ombord på planet. Balto sa att planet har störtat.
Utanför Nome gick Balto med Muk, Luk och Stella.
Stella visste inte att Boris gillade henne och hur kan han veta om honom så mycket? Balto förklarar att han har känd honom sen han var en valp. Han kan vara ibland plågsamt.
Halva dan senare hittade de fyra, planet. Balto visste att han lever och Stella hittade Boris utanför planet. Luk bostar bort snön. Balto väckte Duke och han blev överraskad. Balto drog Duke med en plåt bit från planet för han har brudtig benen

På vägen hem gick bra men det snöade mycket. Över en berg bro hörde Balto att bron håller på att rasa! Balto sprang och kom till andra sida men plåtbiten där Duke satt kom ut vid kanten och Duke litar på honom!
Då hörde Balto yl. - Vad nu då? Säger Balto och det var Kodi och sina vänner. - Precis i tid, grabben säger Balto stolt.
I Nome var människor glada att Duke lever. Utan Balto hade han dött men Kodi är också hjälte, bara lite!
En vacker morgon med vackra blommor och på ett berg att Kodi och Jenna.  I himlen flög planet och i cockpit satt Duke och Balto!
Bakom planet fanns bokstäver och det stod "Balto flyget".
Sen levde Balto lycklig i alla sina dar!

Jag köpte filmen i Game Shop i Täby Centrum på sommaren år 2010.
Nere i Ronneby tittade jag på den filmen många gånger för jag tyckte mycket om den. Det var otrolig bra historia och vackra musik!

DVD omslag!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar